Jak oczyścić organizm z toksyn?

05.06.2017

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Przez skórę, powietrze, którym oddychamy, przez jedzenie, tkaniny, które nie są wytwarzane z naturalnych surowców – każdego dnia nasz organizm pochłania wiele toksyn. Ich źródłem może być także stres czy nadużywanie leków. Zatruwamy się nimi świadomie i nieświadomie. Świadomie, bo nasza dieta jest często niewłaściwa, zbyt tłusta, źle łącząca w sobie pokarmy, często bazująca na żywności przetworzonej. A przy tym mamy niedostatecznie dużo ruchu. Nieświadomie, bo w wyniku spalania śmieci czy innych zanieczyszczeń przemysłowych pojawiają się takie toksyny jak pestycydy, węglowodory, dioksyny, a także metale: ołów, glin czy kadm. Nie dosyć, że osłabiamy się, to jeszcze doprowadzamy do zbyt wczesnego starzenia się organizmu.


Zaśmiecanie organizmu


Systematycznie dostarczamy organizmowi toksyn, ale niesystematycznie się ich pozbywamy. Co więcej – nic nie robiąc w tym kierunku, nie jesteśmy w stanie nawet wydalić ich tyle, żeby nie zaśmiecały nas od środka. Toksyny szczególnie lubią gromadzić się w takich miejscach jak: tkanka tłuszczowa, układ pokarmowy i tkanka nerwowa. Poprzez zatruwanie organizmu zaburzają jego prawidłowe funkcjonowanie. Pojawiają się problemy z trawieniem, kłopoty z nieświeżym oddechem czy problemy z cerą. Toksyny mogą wpływać również na równowagę hormonalną, a ta jest związana m.in. z tyciem.


Owoce i warzywa w walce z toksynami


Rozwiązaniem na to, aby odtruć nasz organizm, może być dieta oczyszczająca, najlepiej taka, która bazuje na owocach i warzywach. Jest wtedy nieszkodliwa oraz bezpieczna dla organizmu. Zaletą tego typu produktów jest to, że są niezwykle bogate w naturalne przeciwutleniacze. Zyskać więc można pod różnymi względami. Oprócz tego, że warzywa i owoce wspierają procesy naprawcze w naszym organizmie, to jeszcze działają uzdrawiająco i odmładzająco. Wystarczy więc zrezygnować z tłuszczów, węglowodanów szybkowchłanialnych i sięgnąć po produkty, które mogą przyspieszać proces detoksyzacji. Do nich – oprócz warzyw i owoców należeć będą także inne produkty które alkalizują krew, przywracają jej prawidłowe pH, mające w swoim składzie antyoksydanty. To będą też tłuszcze tłoczone na zimno, jajka, mleko, makarony pełnoziarniste, pieczywo pełnoziarniste, pestki, orzechy, ryby czy ekologiczny drób. Pomocne mogą okazać się także mieszanki ziołowe, których zaletą jest oczyszczanie organizmu na poziomie komórkowym. Stymulują też prace układu limfatycznego. Oprócz tego ważne jest picie wody niskosodowanej – 1,5 l do 2 l dziennie.


Dieta pod kontrolą


Zmiana diety ma doprowadzić do przestawienia się organizmu na odżywianie wewnętrzne. W ten sposób pozbywać się będzie w naturalny sposób powstających złogów i zniszczonych komórek. Oczyszczany na bieżąco organizm będzie w znacznie lepszej kondycji. Obojętnie jednak na ją dietę – mieszaną, jednodniową, kilkudniową lub kilkutygodniową (z reguły 2-6 tygodni) – zdecydujemy się, powinna ona przebiegać pod kontrolą dietetyka.